Wegańskie naleśniki bezglutenowe – idealne do wrapów

Wegańskie naleśniki bezglutenowe – idealne do wrapów

wegańskie naleśniki bezglutenowe

Na pewno macie ulubiony przepis na wegańskie naleśniki.

Ostatnio często robię bezglutenowe naleśniki z rozmaitymi farszami i w różnej formie, np. wrap, quesadilla. Postanowiłam sama przygotowywać placki, bo gotowe tortille zazwyczaj mają kiepskie składy.

Wypróbowałam wiele przepisów na wegańskie naleśniki bezglutenowe i ten najbardziej przypadł mi do gustu. Minimalna ilość składników i prostota wykonania sprawiają, że są one doskonałą bazą do dań wytrawnych, ale też świetnie sprawdzą się w połączeniu ze słodkimi smakami.

Naleśniki nie łamią się podczas przygotowania i długo zachowują elastyczność. Spokojnie można zrobić większą ilość i przechowywać w lodówce przez kilka dni.

 

Wegańskie naleśniki bezglutenowe

4 sztuki

wegańskie naleśniki bezglutenowe

Składniki

  • 70 g mąki gryczanej
  • 1 łyżka oleju do ciasta
  • szczypta soli jodowanej
  • 120 ml wody
    Do smażenia
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  • składniki dokładnie wymieszać na gładką, pozbawioną grudek masę i pozostawić w lodówce na przynajmniej godzinę
  • gotowe ciasto wlewać na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem i smażyć naleśniki

Notatki

Na zdjęciu wersja wytrawna z hummusem, warzywami i boskim sosem czosnkowym z jednego z moich wcześniejszych postów.

https://dietaleczy.pl/weganskie-nalesniki-bezglutenowe/

 

Pamiętajcie, że wszystkie moje przepisy z IG i bloga w formacie pdf można ściągnąć na stronie: dietaleczy.pl/do-pobrania

Jeśli zrobicie jakąś potrawę z mojego przepisu, koniecznie podzielcie się zdjęciem oznaczając je @dieta.leczy i #dietaleczy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *