Wegański bigos pieczony

Wegański bigos pieczony

wegański bigos pieczony

Lubicie jeść bigos? Ja uwielbiam. A lubicie go przygotowywać? Tu już gorzej – jak pomyślę o gotowaniu wielkiego gara kapusty, aż mnie ciarki przechodzą. Na szczęście gotowanie to nie jedyny sposób, żeby zrobić pyszny bigos.

Dziś mam dla Was przepis na wegański bigos pieczony. Jest prosty do przygotowania, bo podczas pieczenia trzeba go zamieszać tylko raz. Smakuje wspaniale, dlatego bardzo szybko znika. Dobrze, że tak łatwo go przyrządzić.

Jeśli lubicie wędzone tofu, możecie dodać je pokrojone w kostkę i podsmażone do gotowego już bigosu.

 

Wegański bigos pieczony

15 porcji

wegański bigos pieczony

Składniki

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 500 g pieczarek
  • 300 g marchewki
  • 500 g cebuli
  • 20 g suszonych borowików
  • 200 g suszonych śliwek
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 szklanka wody (może być z moczenia borowików)
    Przyprawy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • borowiki zalać 2 szklankami ciepłej wody na noc, następnie odcedzić i pokroić na kawałki
  • kapustę przepłukać, odcisnąć i posiekać
  • pieczarki i marchew zetrzeć na tarce
  • cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju
  • śliwki pokroić na ćwiartki
  • wszystkie składniki wymieszać
  • piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 2,5 godziny
  • w połowie czasu wyjąć naczynie z piekarnika i zamieszać zawartość

Notatki

Do tego dania idealnie pasują krakerso-chlebki. Jak je zrobić przeczytacie tu.

https://dietaleczy.pl/weganski-bigos-pieczony/

 

Przepis na wegański bigos pieczony, sposób rozpisania go w Przepisowniku i przykładową checklistę z odznaczonymi porcjami produktów znajdziecie na poniższych zdjęciach.

 

Pamiętajcie, że wszystkie moje przepisy z IG i bloga w formacie pdf można ściągnąć na stronie: dietaleczy.pl/do-pobrania

Jeśli zrobicie jakąś potrawę z mojego przepisu, koniecznie podzielcie się zdjęciem oznaczając je @dieta.leczy i #dietaleczy

 

2 komentarze

  1. Anna pisze:

    Bardzo dobry przepis. Bigos bez gotowania – cudowna sprawa..Zrobiłam w dwóch porcjach. Jedna wegańska była dla mnie a dla męża dodałam mięso. Na pewno będziemy często go powtarzać – przepyszny.

    • Izabela Petlicka-Chmielecka pisze:

      Bardzo się cieszę, że posmakował. Mój mąż mięsożerca też sobie czasem dodaje swoje “smaki” do moich potraw 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *