Jak oszczędzać czas w kuchni – cz. 1.

Jak oszczędzać czas w kuchni – cz. 1.

chlebki

Jakie macie sposoby na oszczędzanie czasu w kuchni? Jednym z moich ulubionych jest porcjowanie na zapas składników do różnych wypieków.

Pokażę to na przykładzie krakerso-chlebków. Często je robię, ponieważ są bardzo uniwersalne – świetnie pasują do rozmaitych past, serków, a także jako baza do kanapek.

oszczędzać czas

Przepis każdorazowo wymaga odmierzania określonej ilości produktów (mąka, ziarna, płatki). Warto taką czynność zrobić raz i poodkładać sobie w słoikach wymieszane suche składniki potrzebne na jedną porcję chlebków.

oszczędzać czas

Naprawdę oszczędza to czas, ponieważ później, gdy chcemy szybko je przygotować, możemy skorzystać z naszych zapasów, dodać tylko składniki mokre, wymieszać i są gotowe do pieczenia.

Dzisiaj zrobienie chlebków zajęło mi dosłownie chwilę.

Wypróbujecie ten pomysł na oszczędzanie czasu w kuchni?

Do wykonania krakerso-chlebków potrzebujemy:

  • 55g mąki (u mnie ryżowa)
  • 60g ziaren (użyłam 35g pestek dyni i 25g sezamu)
  • 45g płatków owsianych
  • 25g mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki oleju
  • 60-70 ml wody (musicie dobrać ilość wody w zależności od rodzaju użytych składników suchych; masa nie powinna kleić się do rąk)
  • sól do smaku (dałam niecałą łyżeczkę)

– mieszamy suche produkty

– dodajemy do nich pozostałe składniki przepisu i wyrabiamy (najlepiej ręką)

oszczędzać czas

– wykładamy masę na blachę lub do foremki

– rozprowadzamy ją na grubość kilku mm (dla mnie takie cienkie chlebki są najlepsze)

– pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Gotowe. Smacznego!

Pobierz wersję do druku

6 komentarzy

  1. Ewa pisze:

    Super pomysł na oszczędzanie czasu w kuchni – na pewno wypróbuję. Szukałam ostatnio przepisu na bezglutenowe chlebki pieczone, ale ciężko znaleźć coś pysznego a te widzę, że wyszły rewelacyjnie!

  2. Mania pisze:

    Wyglądają pysznie 🙂 Czy trzeba użyć na blaszkę papieru? I czy chlebki kroi się po upieczeniu czy przed pieczeniem formujemy prostokąty ?:)

    • Izabela Petlicka-Chmielecka pisze:

      Blachę trzeba wyłożyć papierem, a kroić najlepiej po upieczeniu, jest wtedy mniej roboty 🙂

  3. Kamila pisze:

    Super przepis! Tego szukalam! Czy zamiast mąki ryżowej mogę użyć jakiejś innej bezglutenowej, np. kukurydzianej?

    • Izabela Petlicka-Chmielecka pisze:

      Zmieszałabym kukurydzianą z jakąś inną, np. jaglaną lub gryczaną. Z samą kukurydzianą mogą wyjść za kruche.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *