Blog

arbuz

Dlaczego warto jeść arbuzy?

  Chociaż arbuz składa się aż w 92% z wody, zawiera wiele cennych substancji odżywczych, które mogą mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Arbuz jest bogaty w karotenoidy, witaminę C, cytrulinę, witaminy z grupy B (zwłaszcza B1 i B6), potas i magnez. Z karotenoidów zawartych w arbuzie największe znaczenie mają: beta-karoten oraz likopen. Beta karoten jest wykorzystywany przez organizm do produkcji witaminy A, ma działanie antyoksydacyjne, zapobiega uszkodzeniu…
Przeczytaj więcej

dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa i jej warianty

Dieta wątrobowa to bardzo szerokie pojęcie. Obejmuje wszystkie rodzaje diet stosowanych w chorobach wątroby. W jakich schorzeniach jest zalecana dieta wątrobowa? w chorobach zapalnych wątroby – ostrych i przewlekłych w toksycznym uszkodzeniu wątroby w marskości wątroby w stłuszczeniu wątroby Ogólne zasady diety wątrobowej są identyczne dla wszystkich ww. chorób: – dieta powinna być lekkostrawna, z ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych i potraw wzdymających – przeciwwskazane są produkty…
Przeczytaj więcej

batony bez pieczenia

Batony bez pieczenia

  Ostatnio zastanawiałam się, jak zrobić zdrowe batony bez pieczenia, które będą szybkie i proste w przygotowaniu. W tym wpisie podzielę się z Wami świetnym przepisem, który spełnia wszystkie powyższe warunki. W sprzedaży jest teraz mnóstwo tego typu gotowców i jeśli je kupujecie na pewno docenicie, że można taki produkt wykonać samodzielnie przy minimalnym nakładzie pracy. Na 6 batonów potrzebujemy: 100 g migdałów 30 g suszonych daktyli 20 g nasion…
Przeczytaj więcej

makaron konjac

Makaron konjac – z czym to się je?

  Jeśli kochacie makaron, a niekoniecznie możecie go jeść w ramach swojej diety, spróbujcie tego bezglutenowego i niskokalorycznego zamiennika. Z czego powstaje makaron konjac? Do produkcji makaronu wykorzystywana jest mąka konjac, uzyskiwana z korzenia rośliny Amorphophallus konjac (dziwidło Riviera). Zawiera ona błonnik rozpuszczalny – glukomannan. Często takie makarony mają również dodatek błonnika owsianego. Wartości odżywcze pod lupą. Ciężko tu mówić o wartościach odżywczych,…
Przeczytaj więcej

suplementacja witaminy d3

Jak suplementować witaminę D3?

Głównym źródłem witaminy D3 jest produkcja skórna pod wpływem promieniowania UVB. Na taką produkcję wpływa szereg czynników: – szerokość geograficzna – pora roku – pora dnia – zachmurzenie – stopień zanieczyszczenia powietrza – czas przebywania na słońcu – wiek (np. osoby po 65 roku życia mają produkcję skórną nawet o 60% mniejszą niż osoby młode) – pigmentacja skóry – stosowanie filtrów przeciwsłonecznych. Biorąc…
Przeczytaj więcej

Strączki i morele

Ostatnio na moim stole często goszczą pasty ze strączków. Mam kilka ulubionych i robię je naprzemiennie co kilka dni, bo bardzo szybko znikają. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na przepyszną pastę z czerwonej fasoli z morelami. Pochodzi on z mojego nowego ebooka “Roślinne smaki”. Możecie w nim znaleźć 49 przepisów na wegańskie potrawy bez glutenu i cukru. Żebyście mogli podejrzeć, jak w środku wygląda ebook, udostępniam jego jedną stronę…
Przeczytaj więcej

otyłość lekarz rodzinny

Pacjent z otyłością w gabinecie lekarza rodzinnego

Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się zgłosić do lekarza rodzinnego, ponieważ chciałaś/eś uzyskać pomoc w leczeniu otyłości? Jak Ci poszło? Czy lekarz sam poruszył ten temat, czy też musiałaś/eś go “naprowadzić”? Jak przebiegała wizyta? Czy otrzymałaś/eś wystarczające wskazówki na temat dalszego postępowania? W tym wpisie pomogę Ci przygotować się do takiej wizyty, żeby przebiegła ona sprawnie i dała maksymalny efekt. Na wstępie muszę zaznaczyć, że wizyta w ramach POZ nie obejmuje…
Przeczytaj więcej

jak oszczędzać czas w kuchni

Jak oszczędzać czas w kuchni – cz.2

Dzisiaj podzielę się z Wami kolejnym sposobem na oszczędzanie czasu w kuchni. Jest to gotowanie strączków, kasz, czy komosy, w “hurtowej” ilości i mrożenie ich w dowolnych porcjach. Oczywiście nie zapominamy o wcześniejszym namoczeniu strączków, najlepiej na noc, i dokładnym ich wypłukaniu po moczeniu. Pozbędziemy się w ten sposób części fitynianów, co ułatwi trawienie. Ja najczęściej odmierzam po 2 szklanki różnych suchych strączków, moczę je, a potem gotuję jednocześnie w kilku garnkach. Nie zapominajmy…
Przeczytaj więcej

wyzwanie

Wyzwanie “Jeden dzień na roślinach”

Z okazji Międzynarodowego Dnia Bez Mięsa organizuję na moim IG wyzwanie “JEDEN DZIEŃ NA ROŚLINACH”. Nagrodą jest dowolna 5-dniowa dieta indywidualna, ułożona przeze mnie zgodnie z wymaganiami zwycięzcy. Dla osób, które potrzebują inspiracji, przygotowałam przykładowy ramowy jadłospis oparty o potrawy, które prezentowałam już na IG. W dziale “Do pobrania” znajdziecie wszystkie przepisy opublikowane dotychczas na blogu i IG. Dodatkowo, po zapisie na newsletter, możecie pobrać darmową checklistę,…
Przeczytaj więcej

brukselka

Brukselka odczarowana

Nie każdy lubi brukselkę. Niektórzy pamiętają ją jako koszmar z dzieciństwa. Ja też należałam do dzieci, które jej nie znoszą, ale z upływem czasu to się zmieniło i teraz brukselka pojawia się na moim stole bardzo często. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, a jednym z nich podzielę się z Wami w tym wpisie. Będzie to brukselka pieczona z pieczarkami i tofu. Zanim przejdziemy do przepisu, zapraszam do mojego posta na Instagramie, gdzie omawiam wartości odżywcze…
Przeczytaj więcej