Blog

Tarta śliwkowa bez pieczenia

Tarta śliwkowa bez pieczenia

Sezon na śliwki rozpoczęty. Są one źródłem błonnika, witamin (A, E, grupy B) i minerałów (potas, żelazo, wapń, magnez i fosfor). Dzięki polifenolom przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy i mają działanie antynowotworowe.   Dziś mam dla Was przepis z wykorzystaniem śliwek węgierek – tarta śliwkowa bez pieczenia to pyszny i efektowny deser. Przepis na tartę śliwkową, sposób rozpisania go w Przepisowniku i przykładową checklistę z odznaczonymi porcjami produktów znajdziecie…
Przeczytaj więcej

Placek gryczany z tofu

Kasza gryczana – dlaczego warto włączyć ją do diety?

Kasza gryczana zawiera cenne aminokwasy egzogenne (takie, których nasz organizm sam nie wytwarza) – lizynę i metioninę, niezbędne do tworzenia białek ustrojowych. Z uwagi na dużą ilość błonnika kasza gryczana odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce otyłości, zaburzeń lipidowych, zaparć, a nawet chorób nowotworowych. Kasza gryczana jest też bogatym źródłem witamin z grupy B i minerałów (m.in. wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk), a także rutyny, która zapobiega przepuszczalności naczyń…
Przeczytaj więcej

plan żywieniowy

Planowanie diety – czemu warto to robić?

Dziś chciałabym Was zapytać czy planujecie swoje posiłki? Jeżeli nie, to serdecznie Was do tego namawiam. Przedstawię Wam kilka zalet planowania diety: Masz świadomość tego, co jesz. Robisz mniejsze zakupy (kupujesz to, czego potrzebujesz). Mniej rzeczy marnujesz (przypomnij sobie wszystkie te momenty, kiedy otwierałaś lodówkę i musiałaś wyrzucić nienadające się już do niczego jedzenie). Oszczędzasz pieniądze na rozsądnych zakupach. Oszczędzasz czas!…
Przeczytaj więcej

sałatka z tofu

Zielona sałatka z tofu

Jecie czasem tofu? U mnie pojawia się bardzo często. Lubię zwłaszcza wędzone, podsmażone na chrupko. Zazwyczaj nie mam czasu na marynowanie tofu, więc tylko zrumieniam je na patelni. W takiej postaci idealnie nadaje się do sałatek. Dzisiaj dzielę się z Wami pomysłem na zieloną sałatkę z tofu, którą można wykorzystać do lunchboxa. Przepis na sałatkę z tofu, sposób rozpisania go w Przepisowniku i przykładową checklistę z odznaczonymi porcjami produktów znajdziecie na poniższych zdjęciach.  …
Przeczytaj więcej

deser z komosy ryżowej

Deser z komosy ryżowej

Zimny deser z komosy ryżowej doskonale wpisuje się w obecne upały. Zawsze mam w zamrażarce zapas ugotowanej komosy, więc wystarczyło wcześniej ją rozmrozić, żeby była gotowa do użycia. Jak pewnie wiecie, uwielbiam komosę ryżową nie tylko za jej bogate wartości odżywcze, ale też za uniwersalność. Robiłam z nią już kilka deserów i świetnie sprawdza się w tej roli. Mam nadzieję, że w poprzednich wpisach zachęciłam Was do planowania posiłków. Żeby ułatwić Wam to planowanie,…
Przeczytaj więcej

pasta z fasoli z curry

Pasta z fasoli z curry

  Dzisiaj przypominam przepis z mojego e-booka “Roślinne smaki” – pastę z fasoli z curry. Zawsze mam w zapasie kilka puszek fasoli i często robię takie szybkie pasty. Ta jest jedną z moich ulubionych. Na zdjęciach poniżej znajdziecie przepis, sposób rozpisania go w Przepisowniku i przykładową checklistę z odznaczonymi porcjami produktów.                           Pamiętajcie, że wszystkie moje przepisy…
Przeczytaj więcej

plan żywieniowy

Plan żywieniowy – z czym to się je?

Plan żywieniowy: 1. To spis porcji poszczególnych produktów. 2. Nie zawiera z góry narzuconych przepisów. 3. Możesz stosować się do niego przez długi czas bez obaw o monotonię. 4. Dobrze zbilansuje Twoją dietę. 5. Poprawi Twoje samopoczucie, sylwetkę i zdrowie. 6. Jest tworzony indywidualnie, zgodnie z Twoimi zapotrzebowaniami. Czy kiedykolwiek chciałaś zmienić swoje nawyki żywieniowe? Nie wiesz jak to zrobić? Korzystałaś z jadłospisu, który po dwóch dniach rzuciłaś w kąt? Chciałaś schudnąć…
Przeczytaj więcej

nie chudnę

Dlaczego nie chudnę? cz. 2.

  Dziś zapraszam na drugą część artykułu “Dlaczego nie chudnę?”. Podpowiadam w niej między innymi, jak przy użyciu moich produktów można poradzić sobie z brakiem oczekiwanego spadku wagi. Pierwszą część artykułu możecie przeczytać tutaj. 6. Niewłaściwie dobrana dieta Zdarza się, że wykorzystujemy gotowe jadłospisy lub plany żywieniowe ułożone dla innych osób, nie biorąc pod uwagę, że to, co działa u innych, u nas może zupełnie się…
Przeczytaj więcej

dlaczego nie chudnę

Dlaczego nie chudnę? cz. 1.

  Dlaczego nie chudnę? To pytanie bardzo często zadają mi moi pacjenci. Są przekonani, że robią wszystko, co powinni, żeby waga spadała, a jednak często nie osiągają wymarzonych rezultatów. W tym artykule omawiam najczęstsze błędy popełniane przez osoby chcące zredukować masę ciała i sposoby, jak sobie z nimi radzić. 1. Brak deficytu kalorycznego. Najczęściej spożywamy w ciągu dnia więcej kcal, niż nam się wydaje. Podjadamy między…
Przeczytaj więcej

kulki mocy

Truskawkowe przepisy na upalne dni

  Truskawki to jedne z moich ulubionych owoców. Co roku nie mogę się doczekać, aż będę mogła ich spróbować. Truskawki są bogatym źródłem witamin i minerałów, zawierają także flawonoidy (antocyjany, katechiny, kwercetynę) i kwas elagowy. Dzięki tym cennym składnikom truskawki mają działanie anty-oksydacyjne, przeciwzapalne, bakteriobójcze, obniżające ciśnienie tętnicze krwi, poprawiające profil lipidowy, ponadto chronią przed uszkodzeniem DNA komórek. Z uwagi na dość niski indeks…
Przeczytaj więcej