Blog

nie chudnę

Dlaczego nie chudnę? cz. 2.

  Dziś zapraszam na drugą część artykułu “Dlaczego nie chudnę?”. Podpowiadam w niej między innymi, jak przy użyciu moich produktów można poradzić sobie z brakiem oczekiwanego spadku wagi. Pierwszą część artykułu możecie przeczytać tutaj. 6. Niewłaściwie dobrana dieta Zdarza się, że wykorzystujemy gotowe jadłospisy lub plany żywieniowe ułożone dla innych osób, nie biorąc pod uwagę, że to, co działa u innych, u nas może zupełnie się…
Przeczytaj więcej

dlaczego nie chudnę

Dlaczego nie chudnę? cz. 1.

  Dlaczego nie chudnę? To pytanie bardzo często zadają mi moi pacjenci. Są przekonani, że robią wszystko, co powinni, żeby waga spadała, a jednak często nie osiągają wymarzonych rezultatów. W tym artykule omawiam najczęstsze błędy popełniane przez osoby chcące zredukować masę ciała i sposoby, jak sobie z nimi radzić. 1. Brak deficytu kalorycznego. Najczęściej spożywamy w ciągu dnia więcej kcal, niż nam się wydaje. Podjadamy między…
Przeczytaj więcej

kulki mocy

Truskawkowe przepisy na upalne dni

  Truskawki to jedne z moich ulubionych owoców. Co roku nie mogę się doczekać, aż będę mogła ich spróbować. Truskawki są bogatym źródłem witamin i minerałów, zawierają także flawonoidy (antocyjany, katechiny, kwercetynę) i kwas elagowy. Dzięki tym cennym składnikom truskawki mają działanie anty-oksydacyjne, przeciwzapalne, bakteriobójcze, obniżające ciśnienie tętnicze krwi, poprawiające profil lipidowy, ponadto chronią przed uszkodzeniem DNA komórek. Z uwagi na dość niski indeks…
Przeczytaj więcej

arbuz

Dlaczego warto jeść arbuzy?

  Chociaż arbuz składa się aż w 92% z wody, zawiera wiele cennych substancji odżywczych, które mogą mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Arbuz jest bogaty w karotenoidy, witaminę C, cytrulinę, witaminy z grupy B (zwłaszcza B1 i B6), potas i magnez. Z karotenoidów zawartych w arbuzie największe znaczenie mają: beta-karoten oraz likopen. Beta karoten jest wykorzystywany przez organizm do produkcji witaminy A, ma działanie antyoksydacyjne, zapobiega uszkodzeniu…
Przeczytaj więcej

dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa i jej warianty

Dieta wątrobowa to bardzo szerokie pojęcie. Obejmuje wszystkie rodzaje diet stosowanych w chorobach wątroby. W jakich schorzeniach jest zalecana dieta wątrobowa? w chorobach zapalnych wątroby – ostrych i przewlekłych w toksycznym uszkodzeniu wątroby w marskości wątroby w stłuszczeniu wątroby Ogólne zasady diety wątrobowej są identyczne dla wszystkich ww. chorób: – dieta powinna być lekkostrawna, z ograniczeniem tłuszczów zwierzęcych i potraw wzdymających – przeciwwskazane są produkty…
Przeczytaj więcej

batony bez pieczenia

Batony bez pieczenia

  Ostatnio zastanawiałam się, jak zrobić zdrowe batony bez pieczenia, które będą szybkie i proste w przygotowaniu. W tym wpisie podzielę się z Wami świetnym przepisem, który spełnia wszystkie powyższe warunki. W sprzedaży jest teraz mnóstwo tego typu gotowców i jeśli je kupujecie na pewno docenicie, że można taki produkt wykonać samodzielnie przy minimalnym nakładzie pracy. Na 6 batonów potrzebujemy: 100 g migdałów 30 g suszonych daktyli 20 g nasion…
Przeczytaj więcej

makaron konjac

Makaron konjac – z czym to się je?

  Jeśli kochacie makaron, a niekoniecznie możecie go jeść w ramach swojej diety, spróbujcie tego bezglutenowego i niskokalorycznego zamiennika. Z czego powstaje makaron konjac? Do produkcji makaronu wykorzystywana jest mąka konjac, uzyskiwana z korzenia rośliny Amorphophallus konjac (dziwidło Riviera). Zawiera ona błonnik rozpuszczalny – glukomannan. Często takie makarony mają również dodatek błonnika owsianego. Wartości odżywcze pod lupą. Ciężko tu mówić o wartościach odżywczych,…
Przeczytaj więcej

suplementacja witaminy d3

Jak suplementować witaminę D3?

Głównym źródłem witaminy D3 jest produkcja skórna pod wpływem promieniowania UVB. Na taką produkcję wpływa szereg czynników: – szerokość geograficzna – pora roku – pora dnia – zachmurzenie – stopień zanieczyszczenia powietrza – czas przebywania na słońcu – wiek (np. osoby po 65 roku życia mają produkcję skórną nawet o 60% mniejszą niż osoby młode) – pigmentacja skóry – stosowanie filtrów przeciwsłonecznych. Biorąc…
Przeczytaj więcej

Strączki i morele

Ostatnio na moim stole często goszczą pasty ze strączków. Mam kilka ulubionych i robię je naprzemiennie co kilka dni, bo bardzo szybko znikają. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na przepyszną pastę z czerwonej fasoli z morelami. Pochodzi on z mojego nowego ebooka “Roślinne smaki”. Możecie w nim znaleźć 49 przepisów na wegańskie potrawy bez glutenu i cukru. Żebyście mogli podejrzeć, jak w środku wygląda ebook, udostępniam jego jedną stronę…
Przeczytaj więcej

otyłość lekarz rodzinny

Pacjent z otyłością w gabinecie lekarza rodzinnego

Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się zgłosić do lekarza rodzinnego, ponieważ chciałaś/eś uzyskać pomoc w leczeniu otyłości? Jak Ci poszło? Czy lekarz sam poruszył ten temat, czy też musiałaś/eś go “naprowadzić”? Jak przebiegała wizyta? Czy otrzymałaś/eś wystarczające wskazówki na temat dalszego postępowania? W tym wpisie pomogę Ci przygotować się do takiej wizyty, żeby przebiegła ona sprawnie i dała maksymalny efekt. Na wstępie muszę zaznaczyć, że wizyta w ramach POZ nie obejmuje…
Przeczytaj więcej