Blog

dlaczego nie chudnę

Nie chudnę i co dalej?

Przeczytałaś/eś obie części artykułu ,,Dlaczego nie chudnę”? (cz. 1, cz. 2) Jeśli już wiesz, jakie mogą być przeszkody w osiągnięciu wymarzonej wagi, spróbujmy sobie z nimi poradzić. Zmiany zaczynają się w głowie. Prawdziwa rewolucja będzie możliwa dopiero wtedy, gdy będziesz tego naprawdę chciał/a! Przepis na doskonałą dietę: 1. Włącz cierpliwość – nie wszystkie postanowienia wdrożysz od razu, pierwsze efekty nie będą widoczne natychmiast (wchodzenie na wagę trzy…
Przeczytaj więcej

ziemniaki z tofu

Pieczone ziemniaki z tofu

Jakie macie sposoby na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków? Ja często używam ich do przygotowania różnego rodzaju “kotletów”. Ostatnio zrobiłam pieczone ziemniaki z tofu. Dlaczego warto włączyć tofu do diety? Jest świetnym źródłem białka roślinnego, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu. Zawiera również witaminy z grupy B. Dzięki zawartości izoflawonów może obniżyć poziom “złego cholesterolu” – LDL, obniżając ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.    …
Przeczytaj więcej

zdrowe nawyki

Checklista zdrowych nawyków

Przygotowałam dla Was checklistę zdrowych nawyków, którą możecie kupić w formie notesu w moim sklepie. Do checklisty wybrałam 12 zdrowych nawyków, które warto realizować każdego dnia. 1. Odpowiednia długość snu wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu w ciągu dnia. Dla większości osób optymalna długość snu to ok. 8 godzin. 2. i 3. Bardzo często zapominamy o prawidłowym nawadnianiu się. Istnieją różne przeliczniki, dzięki którym można oszacować ilość…
Przeczytaj więcej

Tarta śliwkowa bez pieczenia

Tarta śliwkowa bez pieczenia

Sezon na śliwki rozpoczęty. Są one źródłem błonnika, witamin (A, E, grupy B) i minerałów (potas, żelazo, wapń, magnez i fosfor). Dzięki polifenolom przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy i mają działanie antynowotworowe.   Dziś mam dla Was przepis z wykorzystaniem śliwek węgierek – tarta śliwkowa bez pieczenia to pyszny i efektowny deser. Przepis na tartę śliwkową, sposób rozpisania go w Przepisowniku i przykładową checklistę z odznaczonymi porcjami produktów znajdziecie…
Przeczytaj więcej

Placek gryczany z tofu

Kasza gryczana – dlaczego warto włączyć ją do diety?

Kasza gryczana zawiera cenne aminokwasy egzogenne (takie, których nasz organizm sam nie wytwarza) – lizynę i metioninę, niezbędne do tworzenia białek ustrojowych. Z uwagi na dużą ilość błonnika kasza gryczana odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce otyłości, zaburzeń lipidowych, zaparć, a nawet chorób nowotworowych. Kasza gryczana jest też bogatym źródłem witamin z grupy B i minerałów (m.in. wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk), a także rutyny, która zapobiega przepuszczalności naczyń…
Przeczytaj więcej

plan żywieniowy

Planowanie diety – czemu warto to robić?

Dziś chciałabym Was zapytać czy planujecie swoje posiłki? Jeżeli nie, to serdecznie Was do tego namawiam. Przedstawię Wam kilka zalet planowania diety: Masz świadomość tego, co jesz. Robisz mniejsze zakupy (kupujesz to, czego potrzebujesz). Mniej rzeczy marnujesz (przypomnij sobie wszystkie te momenty, kiedy otwierałaś lodówkę i musiałaś wyrzucić nienadające się już do niczego jedzenie). Oszczędzasz pieniądze na rozsądnych zakupach. Oszczędzasz czas!…
Przeczytaj więcej

sałatka z tofu

Zielona sałatka z tofu

Jecie czasem tofu? U mnie pojawia się bardzo często. Lubię zwłaszcza wędzone, podsmażone na chrupko. Zazwyczaj nie mam czasu na marynowanie tofu, więc tylko zrumieniam je na patelni. W takiej postaci idealnie nadaje się do sałatek. Dzisiaj dzielę się z Wami pomysłem na zieloną sałatkę z tofu, którą można wykorzystać do lunchboxa. Przepis na sałatkę z tofu, sposób rozpisania go w Przepisowniku i przykładową checklistę z odznaczonymi porcjami produktów znajdziecie na poniższych zdjęciach.  …
Przeczytaj więcej

deser z komosy ryżowej

Deser z komosy ryżowej

Zimny deser z komosy ryżowej doskonale wpisuje się w obecne upały. Zawsze mam w zamrażarce zapas ugotowanej komosy, więc wystarczyło wcześniej ją rozmrozić, żeby była gotowa do użycia. Jak pewnie wiecie, uwielbiam komosę ryżową nie tylko za jej bogate wartości odżywcze, ale też za uniwersalność. Robiłam z nią już kilka deserów i świetnie sprawdza się w tej roli. Mam nadzieję, że w poprzednich wpisach zachęciłam Was do planowania posiłków. Żeby ułatwić Wam to planowanie,…
Przeczytaj więcej

pasta z fasoli z curry

Pasta z fasoli z curry

  Dzisiaj przypominam przepis z mojego e-booka “Roślinne smaki” – pastę z fasoli z curry. Zawsze mam w zapasie kilka puszek fasoli i często robię takie szybkie pasty. Ta jest jedną z moich ulubionych. Na zdjęciach poniżej znajdziecie przepis, sposób rozpisania go w Przepisowniku i przykładową checklistę z odznaczonymi porcjami produktów.                           Pamiętajcie, że wszystkie moje przepisy…
Przeczytaj więcej

plan żywieniowy

Plan żywieniowy – z czym to się je?

Plan żywieniowy: 1. To spis porcji poszczególnych produktów. 2. Nie zawiera z góry narzuconych przepisów. 3. Możesz stosować się do niego przez długi czas bez obaw o monotonię. 4. Dobrze zbilansuje Twoją dietę. 5. Poprawi Twoje samopoczucie, sylwetkę i zdrowie. 6. Jest tworzony indywidualnie, zgodnie z Twoimi zapotrzebowaniami. Czy kiedykolwiek chciałaś zmienić swoje nawyki żywieniowe? Nie wiesz jak to zrobić? Korzystałaś z jadłospisu, który po dwóch dniach rzuciłaś w kąt? Chciałaś schudnąć…
Przeczytaj więcej