Blog

wegańskie naleśniki bezglutenowe

Wegańskie naleśniki bezglutenowe – idealne do wrapów

Na pewno macie ulubiony przepis na wegańskie naleśniki. Ostatnio często robię bezglutenowe naleśniki z rozmaitymi farszami i w różnej formie, np. wrap, quesadilla. Postanowiłam sama przygotowywać placki, bo gotowe tortille zazwyczaj mają kiepskie składy. Wypróbowałam wiele przepisów na wegańskie naleśniki bezglutenowe i ten najbardziej przypadł mi do gustu. Minimalna ilość składników i prostota wykonania sprawiają, że są one doskonałą bazą do dań wytrawnych, ale też świetnie sprawdzą się…
Przeczytaj więcej

wegański bigos pieczony

Wegański bigos pieczony

Lubicie jeść bigos? Ja uwielbiam. A lubicie go przygotowywać? Tu już gorzej – jak pomyślę o gotowaniu wielkiego gara kapusty, aż mnie ciarki przechodzą. Na szczęście gotowanie to nie jedyny sposób, żeby zrobić pyszny bigos. Dziś mam dla Was przepis na wegański bigos pieczony. Jest prosty do przygotowania, bo podczas pieczenia trzeba go zamieszać tylko raz. Smakuje wspaniale, dlatego bardzo szybko znika. Dobrze, że tak łatwo…
Przeczytaj więcej

Pasta z selerem naciowym

Pasta z selerem naciowym

Często pytacie o sprawdzone przepisy z wykorzystaniem selera naciowego. Nie przepadam za jego smakiem w zupach, ale w sałatkach, koktajlach i pastach uwielbiam go i mogłabym jeść codziennie. Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisem na pastę z selerem naciowym i białą fasolą. Przepis pochodzi z mojego ebooka “Roślinne smaki”. Często robię tę pastę, a ostatnio dodałam do niej dwa składniki, które nieco zmieniły jej smak. Postanowiłam więc przypomnieć Wam ten przepis,…
Przeczytaj więcej

curry z mango

Curry z mango

Jeśli lubicie nieoczywiste połączenia smaków wypróbujcie przepis na to szybkie curry z mango. Zawsze szukam takich prostych rozwiązań, ponieważ nie mam zbyt wiele czasu na przygotowywanie wymyślnych dań. Zależy mi na tym, żeby moje posiłki były jak najbardziej różnorodne. Dlatego też czasem sięgam po słodkie smaki w daniach obiadowych. To curry spełniło wszystkie moje oczekiwania – świetny smak, prostota wykonania i dodatkowo doskonale nadaje się do pudełka do pracy. Jadłam…
Przeczytaj więcej

wegański sos czosnkowy

Wegański sos czosnkowy

Często pytacie, jakie są moje ulubione sosy do warzyw, wrapów, placków. Dziś mam dla Was przepis na wegański sos czosnkowy, który ostatnio regularnie pojawia się na moim stole. Użyłam do niego jogurtu kokosowego bez dodatku cukru. Oczywiście można wykorzystać dowolny jogurt, ale delikatny posmak kokosa świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami i dodaje sosowi charakteru. Dzięki właściwościom prozdrowotnym czosnku taki sos będzie stanowił wartościowy dodatek…
Przeczytaj więcej

Dzienniczek posiłków

Dzienniczek posiłków – dlaczego warto go prowadzić?

Od jakiegoś czasu namawiam Was do zapisywania posiłków, do planowania i przede wszystkim świadomego, zdrowego odżywiania. Często wspominam, że pierwszym krokiem do zmiany stylu odżywiania jest prowadzenie dzienniczka posiłków, który nie tylko uświadamia nam co pochłaniamy, w jakich ilościach, w jakich odstępach czasowych, ale też zmusza do przemyśleń i motywuje do działania. Czasami już sama myśl, że dany posiłek (a zwłaszcza ten niezaplanowany) trzeba będzie wpisać do dzienniczka, sprawia, że nie zjemy kolejnej czekoladki lub…
Przeczytaj więcej

Ciastka z fasoli

Ciastka z fasoli i masła orzechowego

Są takie dni, kiedy mam wielką ochotę na słodycze, ale brakuje mi czasu na przygotowywanie czegoś skomplikowanego. Nie chcę też sięgać po gotowce. Wtedy rodzą się najlepsze pomysły na zdrowe przysmaki. Tym razem mam dla Was przepis na ciastka z fasoli i masła orzechowego. Staram się jak najczęściej wykorzystywać strączki w słodkich daniach, więc do tych ciastek użyłam białej fasoli z puszki. Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste…
Przeczytaj więcej

dlaczego nie chudnę

Nie chudnę i co dalej?

Przeczytałaś/eś obie części artykułu ,,Dlaczego nie chudnę”? (cz. 1, cz. 2) Jeśli już wiesz, jakie mogą być przeszkody w osiągnięciu wymarzonej wagi, spróbujmy sobie z nimi poradzić. Zmiany zaczynają się w głowie. Prawdziwa rewolucja będzie możliwa dopiero wtedy, gdy będziesz tego naprawdę chciał/a! Przepis na doskonałą dietę: 1. Włącz cierpliwość – nie wszystkie postanowienia wdrożysz od razu, pierwsze efekty nie będą widoczne natychmiast (wchodzenie na wagę trzy…
Przeczytaj więcej

ziemniaki z tofu

Pieczone ziemniaki z tofu

Jakie macie sposoby na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków? Ja często używam ich do przygotowania różnego rodzaju “kotletów”. Ostatnio zrobiłam pieczone ziemniaki z tofu. Dlaczego warto włączyć tofu do diety? Jest świetnym źródłem białka roślinnego, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu. Zawiera również witaminy z grupy B. Dzięki zawartości izoflawonów może obniżyć poziom “złego cholesterolu” – LDL, obniżając ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.    …
Przeczytaj więcej

zdrowe nawyki

Checklista zdrowych nawyków

Przygotowałam dla Was checklistę zdrowych nawyków, którą możecie kupić w formie notesu w moim sklepie. Do checklisty wybrałam 12 zdrowych nawyków, które warto realizować każdego dnia. 1. Odpowiednia długość snu wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu w ciągu dnia. Dla większości osób optymalna długość snu to ok. 8 godzin. 2. i 3. Bardzo często zapominamy o prawidłowym nawadnianiu się. Istnieją różne przeliczniki, dzięki którym można oszacować ilość…
Przeczytaj więcej